preskoči na sadržaj
Preporuke za čitanje

Dan Brown :

Da Vincijev kod


Uvjerljivo najprodavanija i najtraženija knjiga u Hrvatskoj u tijeku 2004. godine, koju sada možete naci i u školskoj knjižnici. Radi se o inteligentnom i napetom trileru koji nas vodi kroz povijest umjetnosti, religijske i kulturološke simbole Zapadne civilizacije. Knjiga je prevedena na cetrdesetak jezika i do sada prodana u 17 milijuna primjeraka.

Prema knjizi se snima i istoimeni film s Tomom Hanksom u glavnoj ulozi.


E. A. Poe:

GavranOvo je jedan od onih lektirnih naslova koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Edgar Allan Poe veliki je američki pisac iz prve polovice 19. stoljeća, autor bizarnih priča u kojima tematizira zlo, zločine, košmarna i halucinantna stanja. Danas ga smatraju pretečom kriminalističkog žanra. Crni mačak, Pad kuće Usher ili Krabulja crvene smrti samo su neke od priča koje u glavama čitatelja ostaju zauvijek. Isto vrijedi i za poeziju. Najpoznatije su pjesme Gavran i Annabel Lee.Raymond Carver:

Katedrala„Svaka priča ima polazište u stvarnom svijetu. Priče ne padaju s neba, barem ne one priče koje mene zanimaju.“ Tim je riječima svoje stvaralaštvo opisao slavni američki pisac Raymond Carver, autor kultne zbirke pripovijedaka Katedrala. Prizori iz svakodnevnog života, uobličeni sažetim stilom, tj. realizam tema i izraza glavna su svojstva Carverove čitke proze, koja je izvršila značajan utjecaj i na našu književnost.Jostein Gaarder:

Djevojka s narančamaNorveški profesor književnosti i filozofije Jostein Gaarder još jednom, kroz vizuru petnaestogodišnjeg Georga i njegovog pokojnog oca, pokreće temeljna egzistencijalna pitanja.

Onima koji su pročitali Sofijin svijet i Tajnu igraćih karata ne treba posebna preporuka da posegnu za Djevojkom s narančama.

Na izrazito inteligentan, jasan i pristupačan način Gaarder čitatelje ponovno vodi kroz tajne života i smrti, duboko promišlja svijet i paradokse življenja.Miljenko Jergović:

Sarajevski Marlboro


Zbirka priča Sarajevski Marlboro spada u red onih knjiga koje svatko mora pročitati. Tematizirajući tragično vrijeme rata u Sarajevu, ispričao je Miljenko Jergović niz toplih i tužnih priča o sudbinama malih ljudi u velikim ratnim zbivanjima. Te se priče čitaju u jednom dahu i s iskrenim suosjećanjem za sve nesretne žrtve.

Ova je knjiga jedan od najboljih i najuspješnijih proznih tekstova suvremene hrvatske književnosti. Prevedena je na sve velike svjetske jezike.
Monica Ali:

Brick LaneOdličan debitantski roman mlade engleske spisateljice o sudbini djevojke Nazneen, koju kao osamnaestogodišnjakinju transportiraju iz rodnog sela u Bangladešu i udaju u London za starijeg muškarca. Opisujući kulturološke razlike dva potpuno različita svijeta, Monica Ali prati emocionalno i psihološko sazrijevanje glavne junakinje.PRIDRUZIVANJE HRVATSKE EUROPSKOJ UNIJIIzazovi ekonomske i pravne prilagodbe

Prvi svezak

Izazovi institucionalnih prilagodbi

Drugi svezak

Urednica Katarina Ott

Zagreb, Institut za javne financije – Zaklada Friedrich Ebert,

Ove dvije izrazito aktualne knjige prate i ocjenjuju proces približavanja Hrvatske Europskoj uniji. Skupina najznačajnijih hrvatskih stručnjaka analizira područja makroekonomije, agronomije, prava, javnu upravu, nevladin sektor, ekologiju, položaj spolova i druge aspekte društvenog života kako bi hrvatskoj javnosti pomogli u razumijevanju stanja u Hrvatskoj, ali i zahtjeve koje pred nju stavlja EU.

Knjiga je vrlo aktualna, interesantno i jasno pisana te može poslužiti kao priručnik i izvor informacija u izradi seminarskih i maturalnih radnji.

 
Dokumenti

Krovna mapa za ovu stranicu nije postavljena, pa nema dokumenata za prikaz.TražilicaKalendar
« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Oglasna ploča

Forum

Korisni linkovi
Korisni linkovi

preskoči na navigaciju