preskoči na sadržaj
 

 

2021. godina proglašena Godinom čitanja

 

Čitajmo da ne ostanemo bez riječi!


Zašto nam je čitanje važno? Identifikacijski modeli koji se javljaju u književnosti nude mogućnosti za uspješnije razumijevanje međuljudske komunikacije, bolje rješavanje konflikata ili potpunije shvaćanje onoga što nam u životu pomaže ili što nam prijeti. Čitanje povećava emotivnu inteligenciju i toleranciju. Puno je različitih emocionalno-spoznajnih, stručnih i korisnih razloga za poticanje čitanje, ali jednako tako je važno čitanje koje razvija samosvijest, samopouzdanje i vrijednosti koje nisu uvijek mjerljive, vidljive, ali su dugoročno važne za kvalitetu života pojedinca i opće dobro zajednice. Upravo zato je 2021. godina pravi trenutak za proglašavanje Godine čitanja u kojoj će cijela Hrvatska čitati zajedno.

Jednako kao što čitanje doprinosi razvoju društva, tako i društvo treba omogućiti usvajanje i razvijanje čitateljskih navika i oblikovanje kompetentnih čitatelja. U tom smislu Nacionalna strategija poticanja čitanja Vlade Republike Hrvatske promiče čitanje kao osobitu društvenu vrijednost.

 

Preporuke za čitanje iz fonda školske knjižnice

 

Ivana Šojat Kuči: Unterstadt

Fraktura, 2013.

Kultni roman Unterstadt napeta je i uzbudljiva priča o Osijeku, o građanskoj obitelji njemačkih korijena, o dvadesetom stoljeću, povijesnim turbulencijama, mijenama, pravdi i nepravdi, ratovima, smrti, strahu, ljubavi i veselju. Sudbina jedne obitelji, grada i zemlje ispričana je kroz živote četiriju generacija žena koje trpe povijest i čuvaju budućnost dok njihovi muškarci vode svoje uzaludne bitke i unaprijed izgubljene ratove.

 

Ece Temelkuran: Planina boli

Naklada Ljevak, 2013.

Planina boli osobno je i političko putovanje u  samo središte tursko-armenskoga sukoba iz pera Ece Temelkuran, jedne od najpoznatijih turskih novinarki i političkih aktivistica. Knjiga se bavi temom o kojoj se Turska najviše boji govoriti: kamo su Armenci otišli? Tema knjige je tursko ustrajanje u šutnji o Armencima, nevoljkost da se sama zapita o tome i želja da je drugi ne pitaju. Ali ponajviše to je knjiga o lažnim i istinitim nacionalnim uspomenama i  mitovima te o tome kako ljudi pamte, kako zaboravljaju, kako se mire i kako opraštaju. 

 

John Green: Greška u našim zvijezdama

Fokus, 2016.

Jedna od najpopularnijih knjiga za mlade pripovijeda ljubavnu priču o sedamnaestogodišnjem Augustusu i šesnestogodišnjoj Hazel koji se oboje bore sa zloćudnom bolešću. Njihov zajednički put traje svega nekoliko mjeseci, ali ipak, ovo nije knjiga o smrti, već o ljubavi. O tome da junaci izbliza ne moraju biti onakvi kakvima smo ih zamišljali, da svijet nije mjesto na kojem se ostvaruju želje i da istinska hrabrost ne mora uvijek spasiti čovječanstvo.
O tome da je i nekoliko mjeseci dovoljno vremena za proživjeti malu vječnost.

 

J. K. Rowling: Prijevremeni izbori

 

Prijevremeni izbori prvo je djelo za odrasle slavne autorice romana o Harryju Potteru. To je još jedna u nizu priča o malom engleskom gradiću u kojem se iza prelijepih slika i prividne gradske idile skrivaju najniže strasti i veliki ratovi njegovih stanovnika. Odlična i napeta knjiga.

 

Markus Zusak: Kradljivica knjiga

Profil, 2011.; Školska knjiga, 2019.

Slavna knjiga koja od objavljivanja oduševljava čitatelje diljem svijeta.
Priča je to iz 1939. godine i nacističkoj Njemačkoj u kojoj je djevojčicu Liesel i njezina mlađeg brata majka prisiljena povjeriti udomiteljima, a kad na putu prema novom domu Lieselin brat umre, djevojčica na njegovu grobu pronalazi knjigu uz koju će naučiti čitati i koja će joj promijeniti život.

To je početak priče koja istražuje snagu riječi: njihovu moć da potaknu, uništavaju, ali i liječe. Gaseći žeđ za čitanjem, Liesel postaje kradljivica knjiga spašavajući ih iz lomača, skrivajući i čitajući...

Kradljivica knjiga Markusa Zusaka prevedena je na više od 40 jezika i prodana u milijunima primjeraka diljem svijeta. Po nagrađivanom romanu australskog pisca snimljen je i veliki filmski hit u režiji Briana Percivala.

 
Dokumenti

Krovna mapa za ovu stranicu nije postavljena, pa nema dokumenata za prikaz.TražilicaKalendar
« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Oglasna ploča

Forum

Korisni linkovi
Korisni linkovi

preskoči na navigaciju