2020-10-13 10:19:11

PROMOCIJA ŠKOLSKOG ZADRUGARSTVA, PREDAVANJE I AKCIJA VOLONTERSKOG KLUBA

U okviru realizacije projekta ECO-SOCIAL „Razvijam poduzetništvo – čuvam okoliš!” čiji su nositelji LAG Vallis Colapis iz Ozlja, a partneri Karlovačka županije, Srednja škola Duga Resa i Socijalna zadruga Humana nova iz Čakovca održana su predavanja za učenike naše škole.

Prvo predavanje održala je prof. Biserka Marčinko, voditeljica volonterske sekcije škole. Predavanje pod nazivom „Uloga školskog zadrugarstva u održivom razvoju“ održano je 2.10.2020. godine.

Kroz predavanje učenici su upoznati s načinom osnivanja zadruga, načelima poslovanja, njihovom ulogom  u gospodarstvu razvijenih zemalja EU te s ulogom volontiranja u civilnom društvu. Posebno su istaknute i učeničke zadruge kroz koje učenici stječu mnoge vještine i znanja kao odličan način pripreme za život, rad i stvaralaštvo te uvod u poduzetništvo.

Drugo predavanje pod nazivom „Osnovni elementi oporabe tekstila“ prof. Biserka Marčinko održala je 5.10.2020. Učenici su upoznati s djelatnošću socijalne zadruge Humana Nova iz Čakovca koja se bavi sakupljanjem tekstilnih viškova, recikliranjem i ponovnom uporabom sakupljene odjeće i obuće,  šivanjem odjeće i drugih proizvoda od tekstila pri čemu potiče zapošljavanje osoba s invaliditetom.

6.10.2020. održana je druga po redu akcija sakupljanja tekstila.

U akciji su sudjelovale članice volonterske sekcije „Osmjeh na lice“ (Veronika, Amra, Ana Marija i Erin) koja djeluje u okviru učeničke zadruge naše škole „Karlovačke zvijezde“ i prikupljeno je oko 200 kg tekstila.

Iduća akcija prikupljanja tekstila održati će se u 12. mjesecu.

Prof. Biserka Marčinko


Ekonomsko-turistička škola Karlovac